Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szövegértési problémák kezelése!

 

Amit sok szülő nem tud –
A szövegértési problémák kezelése!

 

Vajon mi az oka annak, hogy egyre több gyerek küszködik szövegértési problémával?
Hogyan előzhető meg a baj? Illetve, ha már kialakult a probléma, akkor mi lehet rá a megoldás?

pótvizsga

Mi is számos e-mailt kaptunk már olyan szülőktől, akiknek égetően szükségük lenne egy szövegértéssel kapcsolatos tananyagra… Mivel ilyen oktatóanyagunk nincsen, ezért most az alábbi cikkel szeretnénk egy kicsit közelebb juttatni a szülőket a megoldáshoz és ahhoz, hogy gyermekük sikeresebb legyen az iskolában.

Tudta, hogy az összes tanulási probléma 75%-a visszavezethető a gyenge olvasásra? Ezért is olyan fontos, hogy a gyerekek képesek legyenek magabiztosan olvasni és az olvasott szöveg tartalmát, mondandóját megérteni.

Először is tisztázzuk, mi az a szövegértés:

A szövegértés az a képességünk, hogy amit olvasunk vagy hallunk, arról értelmes kérdéseket tudunk megfogalmazni és megválaszolni. Úgy is mondhatnánk, hogy egy kerek egész gondolatsor alakul ki a fejünkben, ha értjük, amit olvasunk.

Lássuk, mit tehet Ön, ha gyermeke szövegértési problémával küszködik!

 

1. Ellenőrizze gyermeke képességeit, készségeit!

Gyakori eset, hogy van egy alapvetően értelmes gyermek, aki mégsem tudja megérteni, amit olvas, vagy egyszerűen csak gyengén olvas, és ez az, ami akadályozza a szöveg megértésében. Ha gyermeke számára az olvasás egy olyan tevékenység, amely nehéz és fárasztó, akkor teljesen el fog menni a kedve tőle.
Mérje fel, hogy gyermeke milyen mértékben tudja megérteni a különféle szövegeket, és annak megfelelő nehézségű olvasmányt adjon a kezébe! A legjobb, ha először olyan szöveggel próbálkozik, amit a gyerek szívesen olvas. Egy egyszerű nyelvezetű mesével kellene kezdeni. Ugyanis a nehéz szövegek, amik tele vannak olyan szavakkal, amiket gyermeke még nem ért, nem fogja meghozni a kedvet az olvasáshoz, hiszen meg fog akadni és nem fogja érteni a szöveget.

2. Szókincs fejlesztése!

Ha gyermeke sokszor elakad olvasás közben, megbotlik a nyelve, mást olvas, mint ami oda van írva, akkor a szókincsét kell bővítenie, mivel vannak olyan szavak a szövegben, aminek nem tudja a jelentését. Ezért nem érti, amit olvas. Tehát az első lépések közé tartozik a szókincs bővítése, amit olvasással lehet a legkönnyebben fejleszteni. A recept a következő: előveszünk egy egyszerű olvasmányt és egy Magyar értelmező kéziszótárat. Aztán hangosan elkezdjük olvastatni gyermekünkkel a szöveget. Ha megakad, vagy nem azt olvassa, ami oda van írva, akkor álljunk meg az olvasással, és kérdezzük meg, hogy melyik az a szó, amelyik nem teljesen világos a számára, aminek nem tudja a jelentését. Ha megtalálták a szót, akkor a szótár segítségével magyarázza el gyermekének a szót. Aztán térjenek vissza a szöveghez, és olvassák el újra azt a mondatot, amiben a szó volt. És haladjanak tovább. Ha így gyakorolják az olvasást, akkor egy idő után a szókincse gyermekének nagyon sokat fog bővülni, és már egyre kevesebb gondja lesz az olvasással.

tanulagyerekevel

 3. Hangos olvasás és tempó!

Fontos, hogy gyermeke ne csak fejben olvasson, hanem hangosan is, hiszen csak így fogja tudni őt ellenőrizni. Emellett pedig ügyeljen arra, hogy olyan tempóban olvasson gyermeke, amely kényelmes a számára, amely mellett biztonsággal és a legkevesebb hibával tudja elolvasni a szöveget! Itt nem az a lényeg, hogy minél gyorsabban tudjon olvasni, hanem az, hogy minél pontosabb legyen, és minél több dolgot megértsen.

4. Ha kisebb gyermeke van, akkor mindig mesével zárják a napot!

A szövegértés fejlesztését már egészen kicsi kortól el lehet kezdeni, így egyben meg is előzhetjük, hogy gyermekünk a későbbiekben ilyen problémával találja szembe magát.
Ha a gyerek még nem tud olvasni, akkor olvasson fel neki mesét, ezután pedig mindig beszélje meg vele, hogy miről szólt a történet, és hogy ő mit értett meg belőle! Fontos, hogy rákérdezzen a szereplőkre, azok tulajdonságaira, a történetben lévő helyszínekre és a különféle cselekményekre. Az effajta kérdések ugyanis egyáltalán nem nehezek a gyerekek számára, így ők könnyen tudnak rá válaszolni, Ön pedig rögtön egy visszajelzést kap arról, hogy gyermeke mennyire értette meg a történetet.

5. Kérje meg gyermekét, hogy kérdezzen!

A szöveg értelmezését úgy is gyakorolhatják, hogy megkéri gyermekét, tegyen fel olyan kérdéseket, amelyek a szövegre vonatkoznak.
A legfontosabb kérdőszó egy szöveg elolvasása utáni kérdezz-felelekben a „Miért?”. Ezzel a kérdőszóval tudnak a legnehezebben kérdést feltenni a gyerekek, pedig ez az a fajta kérdés (vagyis a miért), amellyel a legmélyebben érthetik meg az olvasottakat.
Fontos, hogy ha azt veszi észre, hogy gyermeke nem tud rákérdezni a szövegre, akkor szinte biztos, hogy nem sikerült neki megértenie!

5955187_xxl

6. Kérje ki a véleményét!

Mivel a gyerekek szeretik elmondani a véleményüket, ezért fontos, hogy meg is kérdezzük tőlük, hogy mit gondolnak az elolvasott szövegről vagy a meséről, amit felolvastunk nekik. Ez a „feladat” is gondolkodásra készteti őket.

7. Hagyja egyedül érvényesülni gyermekét!

Szoktassa rá az önálló tanulásra, mégpedig úgy, hogy nem ül oda mellé, amikor épp a házi feladatát csinálja, és ami a legfontosabb, soha ne csinálja meg helyette a feladatokat csak azért, mert épp nincs idő arra, hogy elmagyarázza neki, vagy megértesse vele a szabályokat! Inkább kérje meg őt, hogy amint végzett a feladatokkal, mutassa meg Önnek!

fiu_szamitogepezik

Ha ezeket a tanácsokat megfogadja, akkor bátran állíthatjuk, hogy gyermeke nagy fejlődésen fog keresztülmenni a szövegértés és egyben a tanulás terén is!

                     2 Hasznos Video a témával kapcsolatban!:http://www.szokincshalo.hu/video_osszefoglalo.php

 

 

Oldal forrása:http://www.tantaki.hu/blog/szovegertes